NAGRZEWANIE  MATERIAŁÓW  MIKROFALAMI

Nagrzewanie produktów spożywczych jest najbardziej znanym zastosowaniem mikrofal. Ta sama zasada działania wykorzystywana jest w produkcji przemysłowej, przemyśle chemicznym czy przetwórstwie spożywczym. Najważniejszą cechą mikrofal jest ich zdolność do głębokiego wnikania w strukturę materiału i nagrzewanie produktu w całej jego objętości.

W tradycyjnych technologiach produkty stałe nagrzewane są powierzchniowo a ciepło dociera do ich wnętrza dzięki przewodnictwu cieplnemu. W przypadku płynów ciepło z grzałki rozchodzi się w zbiorniku dzięki konwekcji. Istnieje jednak szereg materiałów, które są złymi przewodnikami ciepła. Są też materiały agresywne chemicznie lub wymagane jest zachowanie sterylności. Tych wszystkich problemów można uniknąć przy zastosowaniu technologii mikrofalowej.
Urządzenia w zastosowaniach przemysłowych muszą spełniać szereg kryteriów:

- dysponować dużą mocą, niekiedy rzędu 100 i więcej kW,
- oferować znacznie większą wydajność,
- działać w trybie ciągłym,
- być niezawodne i pracować w trudnych warunkach.

Na zdjęciu przedstawiono fragment instalacji do podgrzewania kwasu fluorowodorowego, z tyłu ustawiono przygotowane do montażu moduły mikrofalowe produkcji MARKOM.

MATERIAŁY NAGRZEWANE MIKROFALAMI

Można wyróżnić pewne grupy materiałów, które szczególnie nadają się do nagrzewania mikrofalami, trudno jednak wymienić je wszystkie:

URZĄDZENIA MIKROFALOWE

Indywidualne potrzeby użytkownika moga być zaspokojone na kilka sposobów. Wybór odpowiedniego rozwiązania gwarantuje skuteczność oraz efektywność działań systemu mikrofalowego. Ze względu na specyfikę poszczególnych gałęzi przemysłowych najczęściej używanymi urządzeniami są: Nie są to sztywne reguły określające wybór urządzenia a jedynie wskazanie możliwości jakie oferujemy.

Zasady dotyczące cookies.
Pliki cookies wykorzystujemy wyłącznie do celów statystycznych. Można zablokować ich zapisywanie, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Szczegóły na naszej stronie Aktualności